Magyar világzenei kalauz – parasztzene, táncház, folk, jazz, revival, kortárs

Allegro Hungaro

Allegro Hungaro

Visz a vonat

2017. február 21. - AllegroHungaro

Hej, azok a 70-es évek, azok a jó kis nyári turnék! Építőtáborok, klubkoncertek, Művelt Nép író-olvasótalálkozók, Express Ifjúsági Utazási Iroda által szervezett műsorok, az ORI-s, KISZ KB-s haknik (bár ez utóbbi két intézmény minket hál istennek nagyon ritkán foglalkoztatott).

Visz a vonat, hatalmas éneklések utazás közben.

Panyigával Kaposvártól Budapestig képesek voltunk egy éjszakát végigüvölteni a vonaton egy lagzi után. Négy órán át moldvai balladákat, száz versszakos balkáni hősi énekeket, négyszólamú szárd dalokat (kétszólamban), kalotaszegi keserveseket és somogyi kanásznótákat fújtunk megállás nélkül. A Kalevalában az öreg Vejnemöjnen és a fiatal Joukahajnen énekversenye óvodás kimittud volt a mi vetélkedésünkhöz képest.

Balatoni nyár, Keszthely, Georgikon fesztivál.  A Kertészeti Egyetem táncosaival borkóstolás. Mélymagyar megmártózás, rituális fürdés. Agaduje hej! Teli torokból koncert, „Fáj a szívem!”. Őrült siker a tébolydában. A mi nótánkat fújja mindenki. Utána táncház, bor, csajozás, hajnali karének, a férfiak összekapaszkodnak, akkorra már mindenki Rózsa Sándor. A Vízöntő tagjai kettesével magánszállásokon. Én és Molnár Feri le-, vagyis inkább kidőltünk, s lepihentünk egy-egy fotelben a művelődési ház egyik sötét szegletében. Két társunk elindult megkeresni a szállását a vaksötét, dalfoszlányos éjszakában. Nagy nehezen rátaláltak a címre. Mivel nem vittek kulcsot a fiúk, hát felverték az otthoniakat. Kinéz a gazda, s kérdi, hogy ki az? Rekedtes borhangok, enyhén kánonszerű eltolódással: „Dzodzoglu Jorgosz és Kun Sebestyén Géza”. Ki? Dzsodzsoglu-glu-jorgosz…, dzso, dzsoko…, kökökö… kun…, kunseb…,  kunsebestyéngéjza… Na, erre te kinyitnád éjnek évadján a kertkapudat? Hát biztosan nem. Ez történt. Ablak becsuk, retesz vissza, redőny lehúz, néma csend. Hát Dzodzoglu Jorgosznak és Kun Sebestyén Gézának vissza kellett botorkálnia a központba és egy parkban, lócán virrasztania, míg ki nem világosodott.

Ribizliszedés a balatonaligai KISZ-építőtáborban 1974-ben.
Fotó: Urbán Tamás / Fortepan

Balatoni nyár, Kolinda edzőtábor 1974, Balatonaliga. Zsigmondi Ági-Zala Márk szerelemcsapda. Zala Márk-Kisferi alkoholcsapda. Alsóőrsi táncházak Kőszegi Imre jazzbrigádjával. Szabadság, szabadosság, szabad szerelem, munka, zene. Márk meghal fiatalon, Ági tovább énekel gyönyörűen. Én továbbra is szeretem Irént.   

Visz a mikrobusz, hatalmas éneklések utazás közben.  

Balatoni nyár, Jancsó filmforgatás. Meztelen csajok, Cserhalmi mítosza és az Allegro Barbaro összeérnek, megint munka, aztán mulatás. Szénaboglya, zene, csajok, ital, forgatás.

Visz a Zsiguli, szívszorító dalolás az éjszakában.

Kiss Ferenc

A képen ribizliszedés látható a balatonaligai KISZ-építőtáborban 1974-ben.
Fotó: Urbán Tamás / Fortepan

A bejegyzés trackback címe:

https://allegrohungaro.blog.hu/api/trackback/id/tr1912869478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása